تاثیر سیاره عطارد از نگاه و اشعار مولانا

مولانا جیوتیش زایچه ستاره شناسی
فهرست مقاله

دانش ستاره شناسی که موضوع اصلی سایت اسطرلاب است کاملا مورد توجه و تایید حضرت مولانا بوده است، مولانا سیاره عطارد را نشان دهنده هوش و کلام و قدرت نوشتن و دانایی می پنداشته است، در بررسی کیش های گوناگون همیشه از قدرت عطارد صحبت کردیم، اینکه اگر عطارد در لحظه تولد شما دچار مشکل باشد چه مشکلاتی را پیش خواهد آورد. مولانا در بین آخر این مقاله از زحل هم که به عقیده ما نشان دهنده دوراندیشی و تدبیر شخص است اشاره نموده، در این مقاله به کلام مولانا در مورد عطارد می پردازیم.

در نجوم احکامی عطارد را «کوکب حکما و طبیبان و منجمان و شعرا و اذکیا و دیوانیان و کاتبان و نقاشان و تجار و اهل بازار و دین و نطق و پاکی و ادب و صنایع دقیقه» دانسته‌‌اند (مصفی، 1381: 512).

مولانا عطارد را ستارة عقل و دانش دانسته و بهره‌مندی آدمیان از دانایی را نتیجة تأثیر آن شمرده و بیان کرده است که:

آن عطارد را ورق­ها جان ماست

آن سپیدی و آن سیه میزان ماست
                               (1599/2)

وی آشکار شدن رازهای هستی بر جان آدمی را نتیجة تأثیر عطارد می‌داند (2583/2) و عقول برخی از آدمیان را که مورد عنایت ویژة حضرت حق قرار گرفته‌اند، برتر از عطارد به حساب می‌آورد (3879/3). وی دستیابی به دانایی را از دو راه امکان‌پذیر می‌شمرد: یکی با بهره‌گیری از وسایل که همان علم کسبی است و دیگر عنایت پروردگار که در عرفان اسلامی با عنوان علم لدنی از آن یاد شده. مولانا در اشاره به این دو شیوه، بیان نموده است که:

خود خرد آن است کو از حق چرید

نه خرد کان را عطارد آفرید
                                        (3309/4)

و در جایی دیگر با مقایسه دانش خود با دانش انسان معمولی بیان می‌کند که:

دیدگاهتان را بنویسید

Hurry Up!